EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE GEREKLİ BESİNLER
Kalsiyum yönünden zengin olan süt ve ürünleri, yeterli
miktarda tüketilmelidir.Bu dönemde yeterli kalsiyum alımı çok önemlidir.
Yeterli alım olmadığında vücut depoları kullanır. En iyi kaynakları; süt,
yoğurt, peynir, çökelek gibi süt ve süt ürünleridir.
Vitaminlerden zengin taze sebze ve meyveler, diyette her öğünde yer
almalıdır.
Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Özellikle gebelik ve lohusalıkta kalsiyum ihtiyacı artar
Sebze ve meyveler, Su oranı yüksek olan sebzeler ve meyveler çok süt
yapar.Özellikle yeşil salata devamlı yenmelidir. Su oranı yüksek olan ıspanak,
pazı, kara lahana, yeşil fasulye gibi sebze yemeklerine yönelinmeli.
C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir.
Soğan, sarımsak, lahana, Brüksel lahanası, brokoli,
kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller anne sütünün tadını etkiler. Sonrasında
Bebeklerde gaz oluşumu yaratır.
Fastfood tarzı Hazır besin tüketiminden
kaçınılmalıdır.Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır
gıdalar mümkün olduğunca yenmemelidir.
Çay tüketimi azaltılmalı, eğer tüketilecekse yemeklerden 2 saat
önce veya sonra olmalıdır. Açık ve limon eklenerek içilmelidir. Bitkisel çaylar
tercih edilmelidir. Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler
yerine,taze sıkılmış meyve suları ve ayran tercih edilmelidir.
Kuru yemişler ve kuru meyveler yoğun enerjileri yanında, demir
ve kalsiyum gibi minerallerden de zengindir. Ağırlık kontrolü yapılarak bu
besinleri günlük ölçekle tüketilebilir.
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
Şeker boş enerji kaynağı olduğundan, şeker yerine kan yapıcı
pekmez tüketilmelidir..
Doktor önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Yeterli süt üretimi, günde 700-800 ml. süt içilmelidir..
Demir eksikliğinde kansızlık ,anemi sıklıkla görülebilir. Demirden
zengin besinler; yumurta, pekmez, tahin, ıspanak, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru
baklagillerdir.
Çinkoya emzirme döneminde annenin ihtiyacı artar. Hayvansal
kaynaklı olanlar vücutta daha iyi işlenir. Çinko zengin besinler tüketmeli. Örnek
olarak et, peynir, badem, ceviz, buğday, kuru fasulye, bulgurdur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder