8 Aralık 2011 Perşembe

KOMPOZİSYON


AİLE İÇİ KAVGALARIN ÇOCUĞA ETKİLERİ
 Günümüzde artan boşanmalar çocukların ruh sağlığını oldukça etkilemektedir. Hayır, anne babaların boşanma olayları değil, anne baba kavgalarıdır çocuğun ruh sağlığını bozan. Anne ve baba çocuğunun önünde kavga eder ama öfkeden bilmezler çocuğu acaba etkileniyor mu?  Çocuk sessizce izler onları. Ders çalışırken, oyun oynarken, en sevdiği çizgi filmi izlerken bile hep hatırlar o anları. Çocukluğu kavga izlemekle, şiddet görmekle geçen bir çocuğun gelecekte iyi bir yere gelmesi nasıl beklenilir ki?
 Ailelerinin bu konudaki düşüncesizliği beni çok kızdırıyor. Size bir örnek vermek istiyorum. Benim bir arkadaşım vardı. Bu arkadaşım küçüklüğünden beri ailesinin tartışmalarında maruz kalmıştı. Ne kadar önemsememesini söylese de en küçük sorunda bile hemen ağlamaya başlardı. Artık psikolojisi kaldıramıyordu çünkü. Anne ve babası boşanınca bunun hem kendi hem de ailesi için iyi olduğunu düşündüğünü söylerdi bana. Ama biliyordum onun içinde çatışmalar hala devam ediyordu.
 Çocuk evde huzur ister. Anne babasının kendilerine karşı saygı, sevgisini dışarıya yansıtan çocuktur. Çocuk ne kadar sevgi görürse o kadar sevecen bir kişiliğe sahip olur. Çocuk ne kadar kavga görürse o kadar kavgacı bir kişiliğe sahip olur. Neden mi?
 İki insan arasında her zaman sevgi olmayabilir. Her insanın bireysel farklılığı vardır. Eninde sonunda bir ailede de huzursuzluk çıkar. Ama bu huzursuzluk çocukla aynı ortamda çıkmamalıdır. Önceden belirttiğim gibi ÇOCUK DIŞARIDA AİLESİNİ YANSITIR. Çocukluk dönemi kritik dönemleri kapsadığından çocukta derin izler bırakır. Bunu çocuk gelişimi bölümü “Öğretmenim ”in örneğiyle açıklamak istiyorum. Bir duvar inşa edilirken ilk önce alt kısmına tuğlaları dizmekle başlanır. Bu tuğlaları üst üste koyup istediğiniz yüksekliğe kadar duvar örebilirsiniz. Bu duvarı yıkmak istediğinizde ise ilk önce en üst bölümdeki tuğlaları yerinden almakla başlarsınız. İnsanın çocukluğundan yaşlılığına kadar geçen süredeki olaylar da böyledir. Bir insanın hafızasının en alt bölümü de çocukluğundaki olaylarla örülmeye başlar. Daha sonra ergenlik dönemi, yetişkinlik dönemindeki olaylar tuğlalar gibi üst üste dizilmeye başlar. Yaşlılık geldiğinde ise geçmiş, tuğlalar gibi en üst bölümden yıkılmaya başlar. Ama çocukluk geçmişi hala duruyordur.
 Arkadaşlar ruh sağlığı bir insanın geleceğini etkiler. Anne- babalar bu konuda bilgilendirilmelidir.  Aile içindeki huzursuzluklar, kavgalar çocukların önünde yapılmamalıdır. Madem anlaşamıyorsunuz hep kavga ediyorsunuz, bunu evlenmeden önce sağlıklı olarak düşünmenizde yarar vardır. Sonuçta, gelecekte bu dünya bizim elimizde…
                                                                                                                                  Serra BALCI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder