8 Aralık 2011 Perşembe

AİLE PLANLAMASI MERKEZİ


Doktor Tülay Hanım ile Röportajım
-Aile Planlaması olarak ne gibi yardımcı oluyorsunuz?
Biz sadece burada aile planlaması yöntemlerini, doğum kontrol yöntemlerini veriyoruz. Kişilere istedikleri zaman hap, iğne veriyoruz . Çocuk istediklerinde onlara yardımcı oluyoruz. Önerilerde bulunuyoruz.
Eskiden burası anne çocuk sağlığı merkezi olarak geçiyordu fakat şimdi aile planlaması olarak değişti. Eskiden burada bebeklere bakılıyordu ası yaptırılıyordu ama değiştiği için artık yapılmamaktadır. Burada sadece aile planlaması yapılmaktadır.
-Aile planlamasının amacı nedir?
Aile planlamasının amacı; istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek, kürtajların önlenmesini sağlamaktır. Kişi istediği sayıda, istediği zamanda çocuk sahibi olmak isterse,  gebeliğinin tehlike olup olmayacağını belirtiyoruz. Sadece öneriler veriyoruz. Hastaların ilaç kontrolünü yapıyoruz. Her yılda bir mutlaka şikayet olsa da olmasa da kontrole çağırıyoruz.
Bayanın çocuk sahibi olmak istediği zamana kadar biz onun gebe olmasını engellemeye çalışıyoruz.
-Peki gebe olmasını önlemek için ne yapıyorsunuz?
Önlemek için ria, hap, iğneler kullandırıyoruz.  Hap: Her hafta, her ay veya her yıl olmak üzere ilaçlar değişebiliyor. Örneğin haftalık haplar 21 tanedir. İğneler yaptırıyoruz. Bu iğnelerde östrojen ve progestron hormonlarını kadına aşılıyoruz. 3 ayda bir vurulan iğneler var. Bunlarda sadece progestron vuruluyor.  Bazı bayanlar da bunların kullanılması hastalıklara yol acıyor. Bu yüzden her kadına uygun değildir. Ama 45-50 yaşlarında kullanabilirler. Bir sorun çıkmaz.
-Önerdiğiniz hapları neye göre veriyorsunuz?
Mesela hap kullanmak isteyen bir bayan geliyor. Biz soruyoruz hap kullanmaya uygun bir yapıda mı, bazı hastalıkları var mı diye. Karaciğer hastalığı olabiliyor veya sigara kullanıyor. Böyle bayanlara hapları önermiyoruz. Ama başka seçenekler sunuyoruz. O seçenekler arasında Seçim yapmalarını öneriyoruz. Hepsine en uygun yöntemi sunuyoruz.
 -Peki bazı tehlikeler oluşabiliyor mu ?
Tabii ki de. Eğer bayanda karaciğer hastalığı, epilepsi gibi hastalıklar varsa bu uygulamalar tehlikeli olabiliyor.
-Nasıl tehlikesi var?
Dış gebeliğe neden olabiliyor.
Örneğin: Latekse alerjisi olan bayanlara takamıyoruz. (Lateks: doğal lastik ya da kauçuk olarak tanımlanır). Zaten tüm yöntemler %100 önlemeyi sağlayamıyor.  
Aralarında en uygun yöntemler nelerdir?
Tüp bağlatma yöntemi var. Bu tüp yönteminde de gebe kalma ihtimali yine olabiliyor. Veya kola takılan Deri altı kapsülleri vardır. Bu aralarında en iyi yöntem olarak sayılıyor.
Çok teşekkür ederiz. İyi Günler 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder